D vitamininde yüksek doz, kanser riskini azaltmıyor..

d-vitamininde-yuksek-doz-kanser-riskini-azaltmiyor

7. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi, Ankara'da düzenlendi.


08 Mayıs 2019 19:31

Yurt dışında yapılan çalışmalarla aylık yüksek dozlarda D vitamini kullanımının kanser riskini azaltmadığı gösterildi.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBIR) tarafından 7. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi, dün Ankara'da düzenlendi.

Hekimlerin yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının da yer aldığı kongrede, D vitamini, düzenli fiziksel aktivite ve organik gıdaların kanser üzerindeki etkisi ele alındı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve LLMBIR Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kongrenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, D vitamininin vücut üzerindeki etkilerinin son günlerde oldukça ilgi çeken konular arasında yer aldığını belirtti.

Özcan, "Yurt dışında 5 bin 108 hasta üzerinde yapılan 'Vitamin D Değerlendirme Çalışması' (ViDA), D vitamininin kalp damar sağlığı üzerine etkisini araştırırken, aynı zamanda kanser ile ilgili sonuçları da ortaya koyma fırsatı buldu. Çalışma aylık yüksek dozlarda D vitamini kullanımının kanser riskini azaltmadığını gösterdi." açıklamasında bulundu.

Vitamin haplarının toplumda giderek daha fazla kullanılmaya başlandığına da dikkati çeken Özcan;

"Bu ilaçların basit kullanımları, kolay ulaşılır olmaları yanı sıra maalesef bilimsel gerçekliklerle adeta dalga geçen reklamların varlığı da bu duruma olumsuz katkı yapmaktadır. Kalp hastalıkları konusunda önemli dergilerden biri olan Circulation'da yayımlanan bir makale multivitamin kullanımının kalp hastalıklarından da korumadığını gösterdi. Fazladan vitamin almanın bir yararı yok." dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz