Eczacılardan farklı bir ses yükseldi..

eczacilardan-farkli-bir-ses-yukseldi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın kamuoyuna duyurusu.


06 Aralık 2018 18:49

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Eczacılık Dekanlar Konseyi'nin 6-7 Aralık 2018'de düzenlenecek olan “Eczacılıkta Staj ve Lisansörlük Çalıştayı” nın gündeminde "Eczacılıkta yeterlilik sınavı" ve "Yardımcı Eczacılık" konularının yer alacağının belirlenmesi üzerine bir duyuru yayınladı.

Eczacılıkta yeterlilik sınavının gereksiz olduğu konusunun işlendiği duyuruda;

"Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) olarak böyle bir sınavın gerekliliğinin tartışılması bile son derece üzücü ve onur kırıcı olarak görmekteyiz. Çünkü 5 yıllık Eczacılık Fakültesi Eğitimini tamamlamış, stajlarını yapmış bir eczacının mesleki bilgisinden şüphe duymak hiç kimsenin haddi olamaz. Eczacılık Dekanlar Konseyinin böyle bir sınavı gündeme getirmesi kendi yetiştirdikleri öğrencilerin yetersiz olduğunu düşündükleri gibi bir intiba oluşturmaktadır."  

ifadelerine yer verildi ve

" Bu nedenle Çalıştayın gündem maddelerinden biri olan ECZACILIKTA YETERLİLİK SINAVI’nın tamamen gereksiz, eczacıları rencide edecek ve yetersiz gibi gösterecek bir uygulama olduğunu düşünüyoruz." denildi.

TEİS'in açıklaması şöyle;

ECZACI KAMUOYUNA,

Eczacılık Dekanlar Konseyi tarafından 6-7 Aralık 2018 Cuma günü İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde düzenlenecek olan “Eczacılıkta Staj ve Lisansörlük Çalıştayı” nın gündemini ECZACILIKTA YETERLİLİK SINAVI ve YARDIMCI ECZACILIK konularının oluşturduğu anlaşılmaktadır.

Çalıştaya, İlgili Yükseköğretim Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumları, Dekanlar, Meslek örgütleri, Akademisyenler ve Öğrenci temsilcileri katılacak ve görüşlerini açıklayacaklardır. Ancak davet mektubundan anlaşılacağı üzere özellikle ECZACILIKTA YETERLİLİK SINAVI’NIN gerekliliğini tartışmak yerine adının ne olması gerektiği, kimlerin katılacağı, kaç yılda bir yapılacağı ve kim tarafından yapılacağı gibi konular üzerinde tartışılacağı anlaşılmaktadır. Oysa yöntemler üzerinde konuşma yerine bu sınavın gerekli olup olmadığı tartışılmalıdır.

Sendika olarak bu konu üzerinde düşündüğümüzde aklımıza birçok soru takıldı. Öncelikle bu soruların cevaplarını bulmamız gerektiğini düşünüyoruz.

1) Bu sınava girerek yetersiz olduğu anlaşılan kişi ne olacaktır? Kendi mezun olduğu fakülteye geri dönüp yeniden yeterli bir şekilde mezun mu olacaktır? Yoksa başka bir fakülte de yeterli olmaya mı zorlanacaktır.

2) Bu sınavda yetersiz not alan kişi hayatı boyunca yetersiz mi kalacaktır yoksa bu sınavdan yeterli not alıncaya kadar sınava girmeye devam mı edecektir?

3) Bu sınavda yeterli olduğunu kanıtlayan eczacı hayatı boyunca bu yeterliliğini devam mı ettirecektir, yoksa belirli aralıklarla bunu kanıtlamaya devam etmek zorunda mı kalacaktır.

4) Dün yetersiz olan eczacı, yarın yeterli hale gelebiliyorsa, dün yeterli olan eczacının yarın yetersiz olabileceği gerçeği göz ardı mı edilecektir.

5) Bu sınavda yeterlilik seviyesi olarak belirlenen kriter örneğin 60 olsa, 61 alan eczacı az yeterli 100 alan eczacı tam yeterli mi olacaktır? Bu sınav sonrası verilecek olan sertifikada sınav notları büyük puntolarla yazılarak eczane duvarlarına asılacak mıdır? İlaç almaya giderken sınavdan 61 almış az yeterli bir eczacıyı mı, yoksa 100 almış tam yeterli bir eczacıyı mı tercih edeceksiniz?

6) Farklı fakültelerde aynı dersleri okumuş aynı sınavlarda başarılı olmuş iki yeni mezun eczacının birinin yeterli, diğerinin yetersiz olması eczacıların mı, Yoksa fakültelerin mi, yetersizliği olarak kabul edilecektir?

7) A fakültesinden mezun olan eczacıların çoğunluğu yeterlilik sınavını geçerken, B fakültesinde bu oran daha düşük ise bu eğitimini tamamlamış olan eczacının mı yoksa fakültenin mi yetersizliğidir? Bu durumda B fakültesinin eğitim hayatına son verilecek midir?

Görüldüğü gibi bu soruların cevaplarını ararken karşımıza şöyle bir gerçek çıkıyor. Bu sınav eczacıların değil eczacı yetiştiren fakültelerin girmesi gereken bir sınav olarak düşünülebilir. Üniversiteye giriş sınavında yaklaşık olarak aynı başarıyı göstermiş, aynı dersleri, aynı süreyle, aynı koşullarda almış ve sınavlarında başarılı olmuş ve kendisine eczacı ünvanı verilmiş her kişi yeterli kabul edilmek zorundadır. Eğer bundan emin değilsek ya üniversite yerleştirme sınavında alınan puanda bir sorun vardır, ya verilen derslerin içeriğinde bir sorun vardır, ya da aynı koşullarda ve kalitede eğitim verilemeden eczacı ünvanı dağıtılmıştır.

Burada problem eczacıda değil, üniversite yerleştirme sınavında ve verilen eğitimdedir.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) olarak böyle bir sınavın gerekliliğinin tartışılması bile son derece üzücü ve onur kırıcı olarak görmekteyiz. Çünkü 5 yıllık Eczacılık Fakültesi Eğitimini tamamlamış, stajlarını yapmış bir eczacının mesleki bilgisinden şüphe duymak hiç kimsenin haddi olamaz. Eczacılık Dekanlar Konseyinin böyle bir sınavı gündeme getirmesi kendi yetiştirdikleri öğrencilerin yetersiz olduğunu düşündükleri gibi bir intiba oluşturmaktadır.

Sendikamız bu sınavın yerine, aşağıdaki önlemlerin alınarak daha nitelikli eczacıların yetiştirilebileceği ve bu şekilde hiç kimsenin eczacıları kategorize edecek, yeterliliklerinden şüphe duyacak duruma gelinmeyeceğini iddia etmektedir.

1) Eczacılık Fakültelerine alınacak öğrencilerin belli bir taban puanının üzerinde puan almış olması,

2) Yeni açılmış Eczacılık Fakültelerinin eğitim kaliteleri denetlenmeden eczacı yetiştirmesine müsaade edilmemesi,

3) Şu anda faaliyet gösteren eczacılık fakültelerinin eğitim kalitesi denetlenmeli ve yetersiz bulunanların derhal bu kaliteyi arttırmaya zorlanması,

4) Eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması,

5) Staj yapan öğrencilerin stajlarını en iyi şekilde yapmaları için fırsat sağlanması durumunda, eczacılık mesleğinin iyi bir şekilde yapılabilmesi için eğitim süresi ve kalitesi bakımından hiçbir problem bulunmamaktadır.

Bu nedenle Çalıştayın gündem maddelerinden biri olan ECZACILIKTA YETERLİLİK SINAVI’nın tamamen gereksiz, eczacıları rencide edecek ve yetersiz gibi gösterecek bir uygulama olduğunu düşünüyoruz.

YARDIMCI ECZACILIK gibi, fikri ortaya atanlar tarafından bile akılcı bir neden ortaya konulamayan, ikna edici bir açıklama yapılamayan ve tutanın elinde kalan ve nereye atılabileceği bir türlü tespit edilemeyen, meclis komisyonlarının bile “ne yapsak da şu garabetten kurtulsak diye” düşündüğü meslekte çözüm önerisi gibi, bu da hayata geçirildiğinde “nasıl kurtulsak” diye kafa yormak zorunda kalacağımız bir çözüm önerisidir.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) olarak eczacılık mesleğine çözüm önerileri olarak sunulan YARDIMCI ECZACILIK ve ECZACILIKTA YETERLİLİK SINAVI projelerini kesin olarak reddediyor ve eczacıları birbirine düşman edecek, kategorize edecek bu gibi projeler yerine eğitim kalitesinin arttırılması konusunda çaba gösterilmesini tavsiye ediyoruz.

ÇÖZÜM, ECZACI ADAYINI İYİ SEÇMEK ve TÜM ECZACI ADAYLARINA AYNI ŞARTLARDA EĞİTİM VERMEKTEN GEÇER. BU ŞEKİLDE KALİTE BAKIMINDAN HOMOJEN BİR ECZACI KİTLESİ OLUŞTURULABİLİR.

TEİS Yönetim Kurulu

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz