Hipertansiyon ilacının, Alzheimer hastalarına olan etkisi incelendi..

hipertansiyon-ilacinin-alzheimer-hastalarina-olan-etkisi-incelendi

Alzheimer hastalığına sahip kişiler arasında Nilvadipin kullanımının ilginç sonucu.


17 Haziran 2019 15:51

Hipertansiyonda kullanılan kalsiyum kanal blokeri Nilvadipin'in, Alzheimer hastalığı olanlar hastalarda diğer beyin bölgelerini etkilemeden beynin hafızasına ve öğrenme merkezine kan akışını arttırdığı gözlemlendi.

Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan yeni tedaviler arayan araştırmacılar, kalsiyum kanal blokeri Nilvadipin'in, beynin diğer kısımlarını etkilemeden, Alzheimer hastalığı olan kişiler arasında beynin hafızasına ve öğrenme merkezine kan akışını arttırdığını buldu. Yeni araştırma Amerikan Kalp Derneği'nin Hipertansiyon dergisinde yayınlandı.

Bu bulgular Alzheimer hastalarında serebral kan akımında bilinen azalmanın bazı bölgelerde tersine çevrilebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, nilvadipinin, hafif ve orta şiddette Alzheimer hastalığına sahip kişiler arasında nilvadipin ve plasebo kullanımını karşılaştırarak Alzheimer hastalığının tedavisine yardımcı olup olmayacağını araştırdı.

Rastgele 44 katılımcı  6 ay boyunca  Nilvadipin veya plasebo aldı. Çalışmanın başında ve 6 ay sonra araştırmacılar manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tekniği kullanarak beynin belirli bölgelerine kan akışını ölçtüler.

Sonuçlar, hipokampusa kan akışının - beynin belleği ve öğrenme merkezi - Nilvadipin grubunda plasebo grubuna kıyasla yüzde 20 arttığını gösterdi. Beynin diğer bölgelerine kan akışı her iki grupta da değişmedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz