Kimi Afrika ülkeleri ilaca 30 kat fazla para ödüyor..

kimi-afrika-ulkeleri-ilaca-30-kat-fazla-para-oduyor

Küresel Kalkınma Merkezi'nin ilaç alımına ilişkin raporundaki açıklama.


19 Haziran 2019 13:43

İlaca ulaşmak ekonomisi zayıf ülkeler için giderek daha büyük sorun oluyor. Finansal yetersizlikler nedeniyle sağlık hizmetleri açısından zaten sonlarda yer alan Afrika ülkelerinde ise hem ilaca ulaşmak başlı başına bir sorun, hem de ilaca diğer ülkelerden çok daha fazla para ödemek zorunda kalabiliyorlar.

Küresel Kalkınma Merkezi'ne göre, Zambiya, Senegal ve Tunus gibi ülkelerde diğer ilaçlara göre daha az etkili olan ilaçlar ABD ve İngiltere’deki ilaç pazarından 30 kat daha fazla fiyatlara satılıyor.

Rekabet kuralları çalışmıyor

Afrika’da fakir ülkelerde ilaç pazarının iyi işlemediğini söyleyen Küresel Kalkınma Merkezi’nden Kalipso Chalkidou, tedarik zincirindeki tekelleşme nedeniyle rekabetin bozulduğunu söyledi.  

Örgütün sağlık politikasının yöneticisi olan Chalkidou, ilaç alımına ilişkin hazırladığı raporda küçük ekonomilere sahip ülkelerin daha küçük ilaç yelpazesini satın almak zorunda kalıyorlar. Bu durumda rekabet kuralları çalışmıyor, fiyatlar düşmüyor.

BBC’ye konuşan sağlık uzmanının aktardığı göre zengin ülkeler kamusal paranın varlığı sebebiyle ilaç satın almada daha güçlü bir konumda oluyor ve daha ucuz ilaçlar temin edebiliyor.

Fakir ülkeler ise, birim başına daha fazla para ödüyor..

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz