Kongrede, aile hekimliğindeki "ilaç yazdırma" problemi konuşuldu..

kongrede-aile-hekimligindeki-ilac-yazdirma-problemi-konusuldu

6. Ulusal Aile Hekimliği Kongresinde hekimler bilgi alışverişinde bulundular.


23 Nisan 2019 22:04

Bodrum'da yapılan 6. Ulusal Aile Hekimliği Kongresinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen aile hekimleri bilgi paylaşımında bulundu.

Kongreye başkanlık eden Dr. Serkan Özbakış, hastayı görmeden ilaç yazan hekimlere SGK’nın soruşturmalar açtığını belirterek, hastayı görüp muayenesini yapıp ona göre ilaç başlanması gerektiğini söyledi.  Özbakış şöyle devam etti:

“Aynı idare bazı durumlarda neden yazmıyorsun diyebiliyor ya da yazmayan hekimin arkasında durmayabiliyor. Bunun çözümü çok basit.

Birincisi yaşlı ve yatalak insanların ilaçları evde sağlık hizmetleri tarafından yazılabilir;

İkincisi bazı raporlu hastalıkları olan hastalara ilacı ne kadar kullanacaksa o süre için bir reçete yazar uzman.

Kişi de reçetesine göre eczaneden ilaçlarını alır ve kullanır. Belli rahatsızlıklarda rapor verilen kişi ne kadar sürede o ilacı kullanacaksa ona göre raporunu verir. O süre içerisinde hasta ilacı bittikçe eczaneden ilacını gidip alabilir.“.

"İzin alamayan akşam ilaç yazdırmak için acile başvuruyor"

“Sağlık hizmeti almanın anayasal bir haktır” diyen Dr. Özbakış hastaların işyerlerinden izin alıp gelemediğinde hasta yakınının ilaç yazdırmak için geldiğini yazılmayınca sıkıntılar yaşandığını, bununla birlikte ilaç yazdırmaya gelemeyen kişinin akşam acile müracaat ettiğini bunun da acillerin meşgul edilmesine neden olduğunu belirtti. 

İlaç yazdırmak için acile gidilmesinin sistemin dışında bir hareket olduğunu, acilde acil hastaların yer alması gerektiğini vurgulayan Dr. Özbakış;

“Geçen sene Türkiye’de nüfus 80 milyon acil başvuru 130 milyon olarak belirlendi. Kişiler işyerinden izin alamadıkları zaman acillere başvuruyor. Bu durum da sağlık sistemine direkt sıkıntı yaratıyor. Aynı zamanda dediğim sebeplerden sağlıkta şiddetin de önünü açıyor. Bir hekim hastayı görmeden hastayı muayene etmeden ilaç yazamaz, yazmamalıdır da zaten” dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz