Migren ağrısı ameliyatlarının kanıta dayalı tıp açısından geçerliliği yok..

migren-agrisi-ameliyatlarinin-kanita-dayali-tip-acisindan-gecerliligi-yok

Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu'nun açıklaması.


06 Ekim 2019 12:29

Migren tedavisinde hem ilaçlı hem de ilaçsız tedaviler uygulanıyor. Bu konuda gündemde olan bir uygulama da migren cerrahisi; bir başka ifadeyle migren ameliyatı. Türk Nöroloji Derneği'nin yaptığı açıklamada, migren cerrahisinin yararlı olduğuna ilişkin geçerli kanıt olmadığı bildirildi.

Türk Nöroloji Derneği Baş ağrısı Çalışma Grubu, yaptığı açıklamada, "migren cerrahisi" olarak bilinen trigeminal sinir dallarına yönelik kraniyal mikrovasküler endoskopik dekompresyon yönteminin, kanıta dayalı tıp açısından geçerliliği ve güvenilirliğinin olmadığını bildirdi.

Migrenin toplumda çok sık görüldüğüne ve kesin bir tedavisi olmadığına vurgu yapılan açıklamada;

 “Özellikle Kronik dirençli migren tedavisinde kullanıldığı öne sürülen ve kamuoyunda migrenin cerrahi tedavisi olarak bilinen  “trigeminal sinir dallarına yönelik kraniyal mikrovasküler endoskopik dekompresyon yönteminin” bugüne dek kanıta dayalı tıp açısından geçerliliği ve güvenilirliği kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle uluslararası ve ulusal düzeyde bu yöntem tedaviye dirençli kronik migren tedavisinde kabul gören ve yaygın olarak kabul edilip uygulanan standart yöntemler arasında yer almamaktadır. “ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, migren hastalarının her zaman ulaşabileceği adresin, Türk Nöroloji Derneği ile bağlantılı çalışan Baş ağrısı Çalışma Grubu olduğu hatırlatıldı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz