Bakanlık açıklaması: "İsteyenin istediği araştırmayı yapmasına bir engel yok.."

bakanlik-aciklamasi-isteyenin-istedigi-arastirmayi-yapmasina-bir-engel-yok

Covid-19 temalı 4 bin 637 bilimsel araştırma Bakanlığa bildirim yaptı...


03 Haziran 2020 23:59

Sağlık Bakanlığı, 28 Nisan 2020’de bilimsel çalışmalar ve retrospektif araştırmalar için Etik Kurul başvurusundan önce KOVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu’na bildirim yapılması yönünde bir karar aldı.

Sağlık Bakanlığının bu kararı açıkladığı duyurusu, Bakanlığın bilimsel araştırmaları ön izne bağladığı şeklinde yorumlandı ve STK'lardan protesto sesleri yükseldi. Bunların arasında Bilimsel Kurul üyesi de yer alıyordu Türk Tabipler Birliği de..

Konu önemliydi; çünkü Koronavirüs'e karşı bir ilaç, hiç yoksa salgının hızını kesecek bir aşı geliştirme ümidiyle, yurdun dört bir yanında sayıları her gün artan çok sayıda ekip, çoktandır laboratuvarlarda sabahlama temposuna girmişti. Koronavirüs'e karşı bir tür araştırma yarışına girildiği bu ortamda, bilimsel araştırmaların Bakanlıkla izine bağlandığı algısı, çok sayıda soru işaretini de beraberinde getirmişti.

Sonunda Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü konu hakkında bir açıklama yapmak ihtiyacını duydu. Açıklama özetle şöyle;

"Herhangi bir içerik denetimi yapılmamaktadır.."

"Basında çıkan 'Bilimsel araştırmaların Sağlık Bakanlığı tarafından engellendiği' haberleri üzerine bir açıklama ihtiyacı doğmuştur." cümlesi ile başlayan açıklamada şöyle deniyordu;

"Ülkemiz sağlıkta dijitalleşmeyi en kapsamlı şekilde başaran ülkelerden biridir. Tüm hastanelerimizin ve hastalarımızın verileri, hasta mahremiyeti ve veri güvenliği korunarak Bakanlığımız veri havuzunda yer almaktadır. Bakanlığımız bu verilerin araştırıcıların erişimine açılarak bilimsel bilgiye dönüşmesi ve başarılı çalışmaların bilimsel yayınlar ile dünyaya duyurulması için de gayret sarf etmektedir. Yapılacak çalışmalar için TÜSEB tarafından teşvik mekanizmaları oluşturarak açık kaynak olarak yayınlanması için masraflarının karşılanması ve başarılı çalışmaların ödüllendirilmesini hedeflemektedir.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 28.04.2020 tarihinde amaç ve kapsamı çok anlaşılır bir duyuru ile bu konuda yapılmak istenenleri ve planları açıklamıştır. Covid 19 temalı ve klinik bazlı yürütülen çalışmalar konusunda çevirim içi form doldurması talep edilmiştir. Kısaca çalışmalara uygulanacak teşvikin tespiti ve potansiyel kapsamlı çalışmalara veri desteği sağlanması amaçlanmıştır. Bakanlığımız bu dönemde özen gösterilerek elde edilen verilerin araştırmacıların erişimine açılarak büyük serilerle kapsamlı ve prestiji yüksek yayınların yapılmasını kolaylaştırmayı hedeflemiştir.

Buna göre ilgili tarihten bu yana Genel Müdürlüğümüze çevirim içi form doldurarak bildirimi yapılan 4637 bilimsel çalışma olmuştur. Bu kapsamda herhangi bir içerik denetimi yapılmamaktadır.

Araştırmacıların %96’sına çalışmalarına planladıkları hali ile devam etmeleri için 5 günden erken geri dönüş yapılmıştır. Bunun dışında kalan sınırlı sayıdaki çalışmanın değerlendirmesi neticesinde merkezi veriye dahil edilmek üzere davet edilmiştir. Çok merkezli araştırmalara dahil olmayı kabul etmeyen araştırmaların müstakilen yürütmek istedikleri çalışmaları yalnızca kendi merkezlerinin verileriyle yürütmelerinin önünde bir engel bulunmamaktadır."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz