Yüzde 71 iskonto ile alınan kanser ilacı..

bu-ilacin-adi-aciklanmali

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Yüzde 71 iskonto ile alınan kanser ilacı.."


30 Kasım 2018 19:57

Anadolu Ajansı Editör Masası'na gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde adı geçen önemli iki kanser ilacının yüzde 71 indirim ile alındığını açıkladı.

Bakan Koca, "Çok önemsediğimiz iki kanser ilacını toplu alımla var olan fiyatından yüzde 71 indirimle aldık. Yıllık toplam 427,6 milyon TL tasarruf yapıldı" açıklamasında bulundu

İki kanser ilacına yüzde 71 indirim..

Son 10 ayda ameliyat sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8, yatan hasta sayısında yüzde 12 artış olduğunu bildiren Koca;

"Çok önemsediğimiz iki kanser ilacını toplu alımla var olan fiyatından yüzde 71 indirimle aldık. Yıllık toplam 427,6 milyon TL tasarruf yapıldı." dedi.

İhaleye çıkıldı

Bakan Koca geçen hafta düzenlediği basın toplantısında da, kanser hastalarının ilaç teminine ilişkin geçen ay biyobenzeri olmayan ve yaygın kullanılan iki ilaçla ilgili ihaleye çıkıldığını söyleyerek;

"İhaleye çıktığımız dönemde hem döviz bazında bizden artış talebinde bulunan, fiyatları beğenmeyen üstelikte zam beklentisi içinde olanlar, 'Kasımda zam yapılmazsa ciddi sorun yaşanacak.' diye de medyada gündem oluşturdular. Biz de bunun üzerine ihaleye çıktık. Bu sayede yeni bir biyobenzer ilaca ruhsat verilerek geri ödeme listesine alındı." açıklamasını yapmıştı.

İskontoya örnek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verdiği bilgiden hareket ederek, şöyle bir örnek hesaplama yapılabilir. Söz gelimi fiyatı 100 lira olan kanser ilacı, yapılan ihalede yüzde 71 iskonto alınarak 39 liraya temin edilmiştir.

Bu durumda akla ister istemez, piyasada bazı kalemlerde yaşanan ilaç sıkıntısına neden olarak gösterilen; fiyatları düşük buldukları için bir kısım ilaçların firmalarca ithal edilmediği söylentisi geliyor. Çünkü diğer yandan gelin görün ki, kanser gibi çok önemli hastalığın ilacının üreticisi yüzde 71 iskonto yaparak da kar edebiliyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz