Eczacılar tartışıyor, somut karşı adım ne olmalı..?

eczacilar-tartisiyor-somut-karsi-adim-ne-olmali

Eczacılar sosyal medyada Bepanthol konusunda ne yapılması gerektiğini tartışıyor.


21 Eylül 2018 12:23

Bayer'in Bepanthol adlı ürününde yaptığı pazarlama değişikliğine Türk Eczacıları Birliği'nin tepki göstermesi, ardından da tüm eczacı odalarının konu hakkında ortak bir deklarasyon yayınlaması üzerine konu sosyal medyada da tartışılmaya başlandı.

M.S.'nin şu başlangıç yazısının altında hararetli bir tartışma başladı, ilginç fikirler öne sürüldü.  

"Bakalım Bayer ile TEB arasındaki restleşme nasıl sonuçlanacak? Açıkçası süreci çok önceden söyleyen biri olarak tahminim Bayer'in vazgeçmeyeceği yönünde. Vazgeçerse zafer eczanelerin olacak ve bundan sonra hiçbir firma bu tip operasyonlara cesaret edemeyecek. Vazgeçmezse sağlık ürünlerinde tüketici odaklı fmcg (hızlı tüketim) pazarında yeni bir dönem açılacak..."

T.C. Hatırlar mısınız bilmem. Satmayalım Bayer'i bizi kullanıyor demiştim. Alternatif ürünlere yönelmeliyiz demiştim.

M.S. Satmamak çözüm değil. ben firma yöneticisi olsam eczaneleri karşıma almam birlikte çalışırım. Mevcut sistemde eczaneler sadece mf ve ticari şartlarla ürün alan konumunda. Firmalar ise marka gücü ile tüketici odaklı satış yapmayı kolay ve güçlü buluyorlar. Firmalar ile eczaneler arasındaki bu anlaşmazlığın çözümü ticari şartların düzenlenip psf fiyatlarla üsf fiyatları arasındaki uçurumun düzenlenmesi olabilir. Tabi ki bir de eczanede satılan ürünlere özel karekod uygulaması gelmesi olabilir.

T.C. 2 senedir firma doğru dürüst mümessil ziyareti bile vermiyor. Firma eczaneleri son dönemde takmıyor. Sadece reklam odaklı satış stratejisi ile çalışıyor. Bence biraz kendimizi koruma altına almalıyız naçizane fikrim.

A.B.D. Bepanthol niveanın yanında yerini almış aynı segmente geçmiş Nivea ne kadar satılırsa Bepanthol de o, tabi ki eczane ürünü önereceğiz

T.C.E.S. Bence bu sefer daha akıllıca hareket edip, bu ürünün de eczanelerden kaçmasına izin vermemek lazım.Satmamak kesinlikle bir çözüm değil, onu satma bunu satma bizler ne satacağız acaba eczaneleri izde... Eczane ürünü dediğimiz nedir ilaç dışı ürün grubunda, Bepanthol de eczane ürünü değil miydi? Şu an ürünlerini sadece eczanelerde sattıran firmaların yarın Bayer gibi yapmayacağının bir garantisi mi var acaba... Birer birer eczanelerde satacak ürün kalmayıncaya kadar satmamaya mı devam edeceğiz.

S.S. İnan bana o kadar çok alternatifi var ki hem de hepsi birbirinden güzel işe yarar ve alımlı.

T.C.E.S. Benim alternatifi yok türünden bir iddiam olmadı, bu alternatifleri yarın aynısını yapmayacağını nereden biliyoruz ve o zaman da bu alternatifleri satmamayı mı çözüm olarak göreceğiz demek istedim... Yani bu bir kısır döngü... Aslında yapılması gereken düşünce şeklinin ve iş yapış şeklinin değiştirilmesi... Madem bu kadar güzel ve alımlı alternatifleri var dı da neden Bepanthol sattık bu güne kadar acaba?

N.O. O ürünü değil, Bayer ürünlerini satmamak yaptırım olur.

S.Ç. Vazgeçmezse çok büyük hata yapar...

S.S. En basiti Minoset ve Parol düşünün...

T.C.E.S. Elden Minoset isteyen hastaya Parol dayatmak bize hiç bir şey kazandırmaz, reçete kısmında tepki koyabiliriz ama bu da sınırlı kalır ve Bepanthol'ün eczane dışında büyümesini engellemez... Ne istediğimizi iyi bilmeliyiz öncelikle.. Konu burada ilaç değil Bepanthol...

T.C.E.S. Vazgeçmez ise nasıl bir hata yapmış olur Bayer..Bepanthol Berpanthen ve ödenirken 2.50 lira idi, şu an 18.50 TL sizce o zaman mı daha çok kar elde ediyordu yoksa şu an mı? Ve biz o zaman mı daha çok satmak istiyorduk (daha çok kar elde ediyorduk) yoksa şu an mı ? Altı doldurulması tehdit cümleleri sarf ederek bu işin üstesinden gelemeyiz...

H.Ç.T. Vazgeçmezse biz bir süre satmayız. Sonra hasta talebi, araya giren zaman vs derken bir bakmışız unutmuşuz. Sebamed'in (yanlış hatırlamıyorsam) %80 cirosu eczanedenmiş. 2 sene önce eczane grubunu tekrar yapılandırdılar. Unibaby bu sene eczane grubu oluşturdu, doktor çalışmaya başladılar. Islak mendil, pişik kremi, diş macunu hem markette olsun hem eczanede. Marka ne kadar çok görünürse o kadar çok satar. Tüketici için fiyat elbette önemli ama güvenilir olduğumuz için hala biz tercih ediliyoruz.

Bayer'in durumu farklı olarak diğer markalar için emsal olacak ki bu durum bizim de kırılma noktamız olacak. Belki bugün Bayer'i bir şekilde bertaraf ederiz ama ya yarın? İnternet satış oranı dünyada hızla büyürken biz henüz bu oranın yarısındayız , ki bu katlanarak büyüyeceği anlamına geliyor.

Bir gün, belki çok yakın, sistem kırılacak. Bizim ah vah yerine kendi yolumuzu çizme zamanımız çoktan geldi.

M.Ç. Demek ki Bayer ürünleri artık eczane kalitesinde değil..!

A.D. TEB bu savaşı çoktan kaybetti geçmiş olsun ....bekleyin görün

E.Y. Meslek örgütünün durum bu kerteye gelmeden ne kadar güçlü ve örgütlü olduğunu öncelikle devlete ve devletin mesleğe yaptırımlarına göstermesi gerekirdi. Geçmişte benzer örnekleri çok yaşandı ve eczacı dayatmayı maalesef kabul etmek durumunda kaldı..

S.Y.Ö. Hırvatistan, Romanya gibi ülkelerde eczane dışına da çıktıktan sonra pazar'ın eczaneler için de büyüdüğüne dair bir verileri var. Belki de o kadar büyük problemlerimiz varken (ilaç kurunun halen 2,69 olması ve ilaçta karlılığın hayatımızı idame ettiremeyeceğimiz kadar düşmüş olması, strip ve iğne ucu zararları gibi) zaten satışında karı düşük olan Bephanthol için bu kadar büyük tantana kopması yanlış, gereksiz ve gündemi boşa meşgul etmek.

Burada dikkat edilmesi gereken tek şey fiyat politikası, eczane dışına ucuzlayarak çıkar ve eczaneye hala ürünü pahalıya verirse o zaman evet ben Bephantol satmam.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz