Eczacılara opioid etken maddeli ilaçlar için eğitim..

eczacilara-opioid-etken-maddeli-ilaclar-icin-egitim

Amerika Birleşik Devletlerinde FDA eczacılara opioid eğitimi vermeyi planlıyor.


08 Aralık 2018 22:41

Türk Eczacıları Birliği'nın (TEB) yayınladığı Dünyada Ne Var Ne Yok 2018 Eylül Ayı Bülteninde yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde Gıda ve İlaç Kurumu (Food and Drug Administration / FDA), opioidler hakkında yayımladığı Risk Değerlendirme ve Azaltma Stratejisi (Risk Evaluation and Mitigation Strategy / REMS) ile eczacılara ve hemşirelere eğitim vermeyi ve bütün opioidler için yeni prospektüsler getirmeyi amaçlıyor.

REMS ile prospektüsün Uyarılar ve Önlemler kısmında REMS ile uyumlu eğitim bilgileri yer almakta ve kullanıcıların bu eğitimi tamamlamaları şiddetle tavsiye edilmektedir. Hastaların ve bakıcı¬ların ilaç kullanım kılavuzunu okumalarının önemi prospektüslerde ayrıca vurgulanacaktır.

Buna ek olarak eskiden ayakta tedavide kullanılan REMS'e tabi olan opioid analjezik sayısı 62'den 347'ye çıkarıldı. Ayrıca artık sağlık çalı-şanlarının tabi olduğu eğitim, ağrı tedavisinde opioid alternatifleri de dahil olmak üzere ağrı yönetimi konusunda daha da zenginleştirildi.

FDA sözcüsü Lyndsay Meyer'e göre ağrı yönetimine dahil olan her sağlık hizmeti sunucusu opioidlerin güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmelidir. “Böylelikle de bir opioid analjezik reçetelendirirken veya bu ilaçları alan hasta takip edilirken hasta için en doğru ilacın seçilmesini temin edebilirler. ”

Meyer'e göre bu düzenleme ile FDA, uygun reçetelendirme üzerine doğru bilgilendirilen sağlık hizmeti sunucularının istismar vakalarını tespit etmelerini, opioid kullanımı bozukluğu yaşayan hastaların tedaviye uyum sağlamalarını ve böylelikle de opioidlerin gereksiz ve uygun olmayan kullanımlarını azaltmayı amaçlamaktadır.

“Opioid bağımlılığının yol açtığı kriz, kamu sağlığı için devasa büyüklükte bir trajedidir. FDA olarak amacımız opioid analjeziklerde uygun olmayan reçetelendirme, yanlış kullanım ve kötüye kullanım vakalarından kaynaklı sonuçların en aza indirilmedir. ”

Meyer bu eğitimin alınmasının henüz zorunlu olmadığını, ancak gelecekte bunu düşünebileceklerini ifade etti.

Kaynak: "TEB Dünyada ne var ne yok" bülteni


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz