Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Sonuç Bildirgesi..

ege-eczaci-odalari-danisma-kurulu-toplantisi-sonuc-bildirgesi

8 maddelik Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi yayınlandı.


04 Aralık 2018 13:09

1 Aralık 2018 tarihinde Aydın Eczacı Odası'nın ev sahipliğinde yapılan Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısında alınan kararlar bir sonuç bildirgesi halinde yayınlandı.

Bildirgede yer alan "..Ancak son dönemlerde özellikle sosyal medya üzerinden yapılan, yapıcı eleştiri ve öneri sınırlarını aşan, meslek örgütü yöneticilerimizi hedef alan hakaret içerikli paylaşımları kabul edilemez bulduğumuzu ifade ediyor, herkesi sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz.." ifadeleri dikkati çekti.

EGE ECZACI ODALARI DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

1- 2012 yılında Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle yasada yer alan “yardımcı eczacılık” uygulaması konusunda meslek örgütümüzde görüş ayrılıkları bulunmakla birlikte, uygulamanın maddi yükünün sadece eczanelere bırakılması halinde uygulamanın sürdürülebilirlik açısından ciddi bir sorun olduğunu öngörüyoruz. Sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan eczanelerdeki hizmet kalitesi ve standardının artırılması yönünde İş-Kur ve KOSGEB gibi devlet kurumlarının yeterli miktarda ve sürekliliği olacak maddi desteği mutlaka sağlanmalı, böylelikle devletin nitelikli eleman desteği perspektifine uygun politikaların hayata geçirilmesinin de önü açılmalıdır.

2- Yardımcı eczacılık başta olmak üzere mesleğimizle ilgili birçok sorunun ana kaynağı plansızca sayıları hızla artan eczacılık fakülteleri ve artırılan kontenjanlar olarak gözükmektedir. Konu ile ilgili olarak TEB öncülüğünde ivedilikle kapsamlı bir mücadele başlatılması, eczacılık fakültelerinin ve kontenjanlarının azaltılması, eczacılık fakültesine girebilmek için üniversite giriş sınavında başarı sıralaması sınırı getirilmesi hususlarında ilgili kurumlar nezdinde girişimlerin başlatılması gerektiğini düşünüyoruz.

3- Türk Eczacıları Birliği ve çatısı altında sağlık hizmetlerine, mesleğe ve meslektaşlarına özveriyle hizmet üreten Eczacı Odaları doğal olarak farklı fikirleri savunabilir. Bununla birlikte Meslek Örgütümüzün görüşü olmaksızın meslek yasamızda yapılacak bir değişikliği de doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz.

4- TEB ve Eczacı Odaları bütün eczacıların ve eczacı adaylarının hak ve menfaatlerini korumak ve halk sağlığına katkı sağlamak amacıyla faaliyetler yürütür. Yapılan faaliyetler tüm kamuoyuna ve dolayısı ile eleştiriye açık faaliyetler olup, yapıcı eleştirilerin değeri göz ardı edilemez. Ancak son dönemlerde özellikle sosyal medya üzerinden yapılan, yapıcı eleştiri ve öneri sınırlarını aşan, meslek örgütü yöneticilerimizi hedef alan hakaret içerikli paylaşımları kabul edilemez bulduğumuzu ifade ediyor, herkesi sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz.

5- Yıllarca eczanelerden halka sunularak güven oluşturulan ürünlerin halk sağlığını hiçe sayarak ticari kaygılarla eczane dışında satılmasını doğru bulmuyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki meslektaşlarımızın bu tür girişimlere onay vermediği ve ilgili firmalara tavır koyduğu açıkça görülmektedir. Sadece daha fazla satmak amaçlı ve insan sağlığına zarar verecek bu tür uygulamaların her zaman karşısında kararlılıkla duracağımızın bilinmesini isteriz.

6- Ülkemizde yaşanan döviz kurundaki dalgalanma ve bunun ekonomiye olumsuz yansımaları sonrasında bazı ilaç firmaları ve ilaç dağıtım şirketleri kendilerini koruma gerekçesini öne sürerek eczacıları ekonomik açıdan zora sokacak satış koşullarında değişiklik yapma yoluna gitmişlerdir. Reel ekonominin kurallarına uygun tedbirler alınması anlaşılır olmakla birlikte henüz yıl bitmeden, bir yıllık olarak yapılan anlaşmalar ve verilen sözler yok hükmündeymiş gibi uygulamalar yapılması tarafımızca kabul edilemez bulunmaktadır.

7- Döviz kurundaki yukarı artışın bir yansıması da ilaç firmalarının zam talep ve beklentileri sonucu piyasaya ilaç arzında sorunlar yaşanması ve bazı çok önemli ilaçların bulunamaması olarak ortaya çıkmaktadır. Sorunun çözümü için Kamu Otoritesi ve İlaç Sektörünün ilgili bileşenlerinin gerekli çözümleri üretmesi en büyük temennimizdir. Ancak piyasada bazı ilaçların bulunamıyor olmasının sorumlusu olarak sorunun direk tarafı olmayıp bir anlamda mağduru olan eczacıların gösterilmesini de hakkaniyetten uzak ve kabul edilemez buluyoruz.

8- 2019 yılında revize edilecek olan SGK Protokolünde günden güne daralan eczane ekonomilerine katkı sağlayacak ekonomik iyileştirmelerin yer alması ve reçete kontrollerinde bölgeler arası farklılıkları giderecek standart uygulamaların hayat bulmasını bekliyor, bu konuda yapılacak çalışmalar katkı sunmaya her zaman hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Saygılarımızla…

TEB 3. BÖLGE İZMİR ECZACI ODASI

TEB 7. BÖLGE BURSA ECZACI ODASI

TEB 9. BÖLGE ESKİŞEHİR ECZACI ODASI

TEB 15. BÖLGE ISPARTA ECZACI ODASI

TEB 16. BÖLGE DENİZLİ ECZACI ODASI

TEB 21. BÖLGE AYDIN ECZACI ODASI

TEB 29. BÖLGE MANİSA ECZACI ODASI

TEB 30. BÖLGE BALIKESİR ECZACI ODASI

TEB 32. BÖLGE MUĞLA ECZACI ODASI

TEB 33. BÖLGE AFYONKARAHİSAR ECZACI ODASI

TEB 35. BÖLGE KÜTAHYA ECZACI ODASI

TEB 36. BÖLGE ÇANAKKALE ECZACI ODASI

TEB 46. BÖLGE UŞAK ECZACI ODASI

TEB 54. BÖLGE BURDUR ECZACI ODASI


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz