Fikri Haklar Suçları ve Tehdit Analizi raporu...Sahte ilaçlar..

fikri-haklar-suclari-ve-tehdit-analizi-2019-raporu-yayinlandi

Rapor, Avrupa polis teşkilatı Europol ve Avrupa Fikri Haklar Ofisi (EUIPO) hazırladı.


14 Haziran 2019 14:43

Geçtiğimiz günlerde açıklanan, Avrupa polis teşkilatı Europol ve Avrupa Fikri Haklar Ofisi (EUIPO) tarafından ortaklaşa hazırlanan "Fikri Haklar Suçları ve Tehdit Analizi 2019" isimli raporda, gideek yaygınlaşan sahte ilaçlara  özellikle dikkat çekildi.

Raporda, kıta genelinde suç örgütlerinin ilaçta sahtecilik yöntemi ile büyük miktarlarda yasa dışı kazanç elde ettiği, her geçen gün daha fazla sayıda ve çeşitte ilacın taklidi ile sahtesinin piyasaya sürüldüğü belirtildi.

Rapora göre sahte ve taklit ilaçlar AB ilaç sektörüne her yıl 10 milyar dolarlık zarar açıyor.

Sahte ilaç pazarı hızla çeşitleniyor

Başta iktidarsızlık giderici haplar ile başlayan bu trend artık anabolic steroid, performans artırıcılar ve göreceli olarak daha basit nitelikteki ilaçlar ile devam etti. Rapora göre sahte ilaçların çeşitliliği hızla artıyor ve bu artış en çok da kanser gibi ciddi hastalıkların ilaçlarında yaşanıyor çünkü bu ilaçlar hem pahalı hem de birçok Avrupa ülkesinde masrafları devlet tarafından karşılandığı için insanlar alabiliyor.

Rapora göre ilaçların hazırlanması, paketlenmesi ve piyasa sürülmesi için farklı ülkelerden farklı suç örgütleriyle işbirliği yaparak, izinsiz kurulan satış alanlarından hastaya ulaştırılıyor.

Sadece kullanan değil, üreten de risk altında

Europol'un başındaki isim olan Catherine De Bolle, internetten yayınlanan basın toplantısında rapora ilişkin olarak sahte ve taklit ürünlerin insan sağlığını her aşamada riske attığını, sadece tüketenler değil imal edenlerin de sağlık ve güvenlik riski altında olduğunu söyledi.

Bazı sahte ilaçların yanlış aktif madde içerdiğine bazılarının ise hiçbir aktif madde içermediğine dikkat çeken De Bolle, bunun hayati sonuçlar doğurabileceğini hatırlattı.

Özellikle son dönemlerde  sahte ilaç piyasasının ciddi bir yol kattettiği ve hatta kendi markalarını kurma  aşamasına kadar geldikleri belirtiliyor. Pazarlama aşamasında ise  internet, ilaç sahtekarları için bulunmaz bir fırsat sunuyor. 

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz