Rus aşısı Sputnik-V'nin Türkiye'de üretimi için anlaşma imzalandı..

rus-asisi-sputnik-vnin-turkiyede-uretimi-icin-anlasma-imzalandi

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) önde gelen bir Türk ilaç şirketi ile anlaşma imzaladı


23 Ocak 2021 15:43

Reuters haber ajansının son dakika olarak duyurduğu habere göre, Rus aşısı Sputnik-V'nin Türkiye'de üretimi için anlaşma imzalandı.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için önde gelen bir Türk ilaç şirketi ile anlaşma imzaladı. Üretim için gerekli teknolojinin transferi başladı. Şirket ile işbirliği, RDIF'in Sputnik V aşısının dış pazarlara tanıtılması görevi çerçevesinde yürütülüyor.

Dış ülkelere de satılması öngörülüyor

Yılda milyonlarca doz aşı üretim hacmi potansiyeli mevcut, ayrıca gelecekte üretimin daha da artırılması olasılığı da görüşülüyor. Aşının hem Türkiye iç pazarına hem de diğer ülkelere sevkiyatı yapılacak.

Sputnik V, Rusya'nın yanı sıra Belarus, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Sırbistan, Bolivya, Cezayir, Filistin, Venezüella, Paraguay ve Türkmenistan'da tescil edildi. Aşının AB'de tescil edilmesine yönelik süreç de başlatıldı.

Rusya'da aşılama

Rusya'da başlayan kitlesel aşılama, Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen "Sputnik V" (GamKovidVak) aşısıyla yapılıyor.

Rusya'da aşılama sürecine 18 yaş üstü tüm vatandaşlar ücretsiz katılabilirken, kronik, alerjik ve solunum yolu enfeksiyonları hastalığı olanlar ile hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar aşı yaptıramıyor.

Aşının ilk etapta tek dozu, 21 gün geçtikten sonra da ikinci dozu yapılıyor.

Aşı olmak isteyenler, alışveriş merkezi ve tiyatro binasında özel ayrılan bölümlerde gerekli kayıtları yaptırıyor. Sabah saatlerindeki kuyrukta bekleyenler, toplu aşılamaya gönüllü katıldıklarına dair form dolduruyor ve sağlık kontrollerinin ardından aşı olabiliyor. Aşı olanlara, alışveriş merkezinde dondurma ikram ediliyor.

Aşının saklanması için özel buzdolapları var

Başkent Moskova'daki 68 numaralı Şehir Polikliniği Baş Hekimi Natalya Kuzenkova, kentte 100'den fazla noktada aşının yapıldığını dile getirerek,

"GUM alışveriş merkezindeki aşılama noktası epidemiyolojik şartlar doğrultusunda oluşturuldu. Aşının saklanması için buraya özel buzdolapları getirildi" dedi.

Aşı olanlara sertifika verildiğini aktaran Kuzenkova, aşılamayla virüse karşı toplu bağışıklığı oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Kuzenkova, aşılamanın sağlık merkezleri dışında yapılmasının halkta soru işaretleri uyandırıp uyandırmadığı sorusuna ilişkin olarak:

"Geçmişte gribe karşı aşı konusunda edindiğimiz tecrübeler sayesinde halkın kafasında soru işaretleri oluşmuyor. Çünkü grip aşısı zamanında metro, alışveriş merkezleri ve parkların içinde özel ayrılan yerlerde enjekte edilmişti" ifadelerini kullandı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz