Sağlık Müdürlüğünün Eczacı Odasına "İlaç kuryesi" cevabı..

saglik-mudurlugunun-eczaci-odasina-ilac-kuryesi-cevabi

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün kurye ile ilaç dağıtımı konusundaki yazısı.


07 Aralık 2018 13:54

"Acil ilaç servisi" adı altında yürütülen eczaneden hastaya kurye ile ilaç dağıtımı, giderek yaygınlaşma hatta kalıcı olma eğilimi gösteriyor. "Acil ilaç servisi" yazarak Google'da aratıldığında bildirilen sayfa sayısına bir bakın isterseniz.

Kurye firması hastanın reçetesini alıyor, eczane gidip reçetedeki ilaçları temin ediyor, sonra bunları hastaya geri götürüyor. Tabii ki bedeli mukabilinde..

İstanbul Eczacı Odası yakınlarda bu uygulamaya dur diyecek bir adım attı. Önceki ay İl sağlık müdürlüğüne bir yazı yazarak, Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Yönetmeliğin 18. maddesini hatırlattı ve başvurusunu ;

"Olası sorunların önlenmesi için konunun tarafınızca değerlendirilerek gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz." cümlesiyle tamamladı.

Bir süre sonra İstanbul İl sağlık Müdürlüğü'nden cevap geldi. İl Sağlık Müdürlüğü yazısında, adı geçen kurye firmalarından sadece birine ulaşılabildiği, bu uygulamanın sonlandırılması konusunda uyarıldığı, ilaç temin ettiğini ifade ettiği eczanelerde yapılan inceleme neticesinde ispatlayıcı bir bulguya rastlanılmadığından eczaneler hakkında bir işlem uygulanmadığı kaydedildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapılan başvuru şöyle:

Konu: Kurye hizmeti ile ilaç temini hakkında

Son günlerde Odamıza birçok kurye firmasının "Acil ilaç servisi" başlığı altında hizmet verdiği bilgisi ulaşmaktadır.

12.04.2014 tarih ve 28970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik,

“Madde 28 -

(4) İnternet, faks, telefon, kurye, komisyoncu ve benzeri yollarla eczanelere gelen reçeteler kabul edilmez. Eczanelere bu yolla gelen ilaç talepleri karşılanmaz. Hekimlerin elektronik ortamda yazarak bunu güvenli elektronik imza ile imzalamalarıyla gerçekleşen elektronik reçeteler ile eczacı odalarınca dağıtımı yapılan reçete grupları bu hükmün dışındadır.

(5) Eczacılar, kendilerine reçete gönderilmesine yönelik olarak her ne şekilde olursa olsun, kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya üçüncü şahıslar ile açık veya gizli iş birliği yapamaz; simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulunduramaz, reçete toplama veya yönlendirme yapamaz, bu yollarla gelen reçeteleri kabul edemez. Bu madde hükmü gereği il sağlık müdürlüğü tarafından, şikâyet veya eczacı odasının bildirimi üzerine şikâyete konu taraflar ile Sosyal Güvenlik Kurumu veya diğer kurum veya kuruluşlar nezdinde tespit işlemi yapılarak Kanunun 24 üncü maddesine göre işlem yapılır” şeklindedir.

Madde hükmünde de görüldüğü üzere ilaç hizmetinin eczacı tarafından eczanede verilmesi gerekir.

Konu ile ilgili yaptığımız araştırmada ilgili hizmeti veren;

vvww.aratkurye.com/hizmetler/nobetci-eczane-kurye/9

www.ilackurye.org/

www.eksexpresskurye.com/Acil-%C4%B01ac-Servisi.php

www.Eczanekurye.com, gibi birçok kurye firması bulunduğu tespit edilmiştir. 

Bu kurye firmalarının hızla çoğalması ile yönlendirmelerin çoğalması, hastanın yanlış ilaç kullanması gibi birçok sıkıntılara neden olacaktır.

Olası sorunların önlenmesi için konunun tarafınızca değerlendirilerek gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Adına Genel Sekreter Ecz. Serdar Göksan

İl Sağlık Müdürlüğünün cevabı şöyle:

İlgi sayılı yazınız ve ekleri tarafımızca incelenmiş olup; adı geçen kurye firmalarının adreslerine ilgili ilçe sağlık müdürlüklerince gidilmiş, sadece Arat Kurye isimli kurye firmasına ulaşılmış, firma Beyoğlu İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 6197 sayılı Kanun doğrultusunda uyarılmış ve uygulamanın sonlandırılması hususu firmaya bildirilmiştir.

Söz konusu firma yetkilisinin ilaç temin ettiğini ifade ettiği eczanelerde yapılan inceleme neticesinde ispatlayıcı bir bulguya rastlanılmadığından eczaneler hakkında bir işlem uygulanmamıştır..

Ayrıca internet siteleri hakkında gerekli değerlendirme yapılabilmesi için konu Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildirilmiştir.

Kaynak: İstanbul Eczacı Odası Çalışma Raporu


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz