İnternet sitelerinden yapılan satışlar hakkında açıklama..

teb-internet-sitelerinden-yapilan-satislar-hakkinda-aciklama-yapti

Mevzuata aykırı ürün satan internet siteleri ile yapılan mücadelenin ayrıntıları.


25 Haziran 2019 11:58

Türk Eczacıları Birliği'nden yapılan duyuruda "Toplum sağlığını tehdit eden İinternet siteleri ile sahte ve mevzuata aykırı ürün satışına yönelik mücadelemiz devam etmektedir" denildi ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na iletilen bilgilerin akıbetinin titizlikle takip edildiği vurgulandı.

TEB'in duyurusu şöyle;

Halk sağlığını korumak üzere, yasaya aykırı olarak, çeşitli internet sitelerinde ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılmakta olan ilaç ve ürün satışlarına yönelik olarak, Birliğimiz tarafından yapılan araştırmalarda tespit edilen adresler, Bölge Eczacı Odalarımız, meslektaşlarımız ve vatandaşlar tarafından Birliğimize yapılan bildirimler süratle incelenerek halk sağlığını açıkça tehdit eden söz konusu sitelerin ve hesapların faaliyetlerinin durdurularak sorumlular hakkında işlem başlatılması için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığına bildirilmektedir.

İnternetten ilaç satışı ve sahte ürünlerle mücadele kapsamında, tespitlerimiz doğrultusunda şikayette bulunduğumuz ve kapatılan 235 web sitesinden 39'unun tekrar aktif olduğunun tespit edilmesi üzerine, bunlarla ilgili bildirimlerimiz Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na iletilmiştir ve akıbeti titizlikle takip edilmektedir.

TİTCK Başkanlığının yanı sıra konunun muhatabı olan kamu kurumlarına da yazılı başvuruda bulunularak, 2018 yılında konu hakkında yapılmış olan denetimler ve yaptırımlar hakkında bilgi alınmıştır.

Bu kapsamda RTÜK tarafından; sağlık beyanında bulunan medya hizmet sağlayıcılarına 37 kez idari para cezası olmak üzere toplam 598.090 TL; 36 kez program durdurma, 62 kez geçici yayın durdurma ve 23 kez lisans iptali yaptırımı uygulandığı; gizli ticari iletişim yapan medya hizmet sağlayıcılarına (televizyon kanalları) 30 kez müeyyide uygulanarak 508.856 TL para cezası verildiğinin; yanıltıcı olan ve tüketici çıkarlarına zarar veren medya hizmet sağlayıcılarına 175 müeyyide uygulandığı ve 46.696.636 TL'lik idari para cezası verildiği bilgisi alınmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından

2018'in son çeyreğinde denetlenen 524 kozmetik ürünün 5'inin güvensiz olduğu, 161'inin teknik düzenlemeye aykırı olduğunu bu çerçevede toplam 270.362 TL para cezası verildiği bilgisi alınmıştır.

T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında yapılan denetimlerde takviye edici gıdalar, enerji içecekleri ve özel beslenme amaçlı gıdalara ilişkin 1279 numune alımına dayalı, yurt içindeki kontrollerde 89 numunenin mevzuata uygun olmadığının tespit edildiği ve gerekli yaptırımların uygulandığı bilgisi alınmıştır.

Toplum sağlığını tehdit eden İinternet siteleri ile sahte ve mevzuata aykırı ürün satışına yönelik mücadelemiz devam etmektedir.

Bu amaçla, meslektaşlarımızın ve Bölge Eczacı Odalarımızın, Türk Eczacıları Birliği internet sayfamızda açılan ve www.teb.org.tr  adresinde ana sayfada sol kısımda Uygulamalar başlığı altında yer alan "Internetten Satış Bildirimi" bağlantısı ile yapacağı bildirimler, Birliğimiz tarafından sürdürülmekte olan çalışmalar açısından son derece önem arz etmektedir. Bilgilerinizi ve üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz